Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Aνακοίνωση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

1 Οκτωβρίου 2012
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήσαμε έκτακτη συνέλευση καταμετρητών, στην οποία αποφασίσαμε ομόφωνα να αρνηθούμε την από 1/10/2012 υλοποίηση του προγράμματος καταμέτρησης, που μας υποχρέωνε σε διπλασιασμό του ημερήσιου όγκου εργασίας μας, χωρίς αμοιβή. Η συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ να προκηρύξει προειδοποιητικές ωριαίες στάσεις εργασίας από 3-5 Οκτωβρίου.
Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Γενικής Απεργίας πληροφορηθήκαμε, ότι στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, υπήρχε θέμα «παροχής εξουσιοδότησης στο διευθύνοντα σύμβουλο για την διαπραγμάτευση με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης της καταμέτρησης και για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών» καθώς επίσης και «την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση και εκπόνηση  μελέτης σε εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο το οποίο, μετά από έρευνα που θα διεξαγάγει ώστε να λάβει υπ' όψιν τις διαδικασίες καταμέτρησης που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές και ελληνικές πόλεις από τους αρμόδιους φορείς, θα υποβάλει στην Ε.ΥΔ.Α.Π. πρόταση  σχετικά με τις ενδεδειγμένες διαδικασίες καταμέτρησης, που πρέπει να  ακολουθηθούν, ώστε να καταστεί η εν λόγω διαδικασία λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη».
Αμέσως το Δ.Σ. του συλλόγου κάλεσε όλους τους συναδέλφους καταμετρητές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Λαοδικείας, όπου θα συνεδρίαζε το Δ.Σ.
Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου το πρωί, μετά από πρωτοβουλία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, έγινε συνάντηση Μπάρδη – Ομοσπονδίας – Συλλόγων Καταμέτρησης & Προσωπικού, στην οποία  συμφωνήθηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας (αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες, εκπρόσωπους της Ομοσπονδίας και των δύο σωματείων), η οποία μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα κάνει προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του προβλήματος από την καθυστέρηση του προγράμματος καταμέτρησης. Στην ίδια συνάντηση ο κ. Μπάρδης, επέμεινε στην λήψη απόφασης από το Δ.Σ., αλλά με «πάγωμα» της διαδικασίας υλοποίησης της απόφασης μέχρι τις 10/10/2012.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, οι παρόντες συνάδελφοι στη Λαοδικείας κάναμε ομαδική παρέμβαση στο Δ.Σ., με σκοπό να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος. Τελικά, μετά από αποδοχή αιτήματός μας το θέμα συζητήθηκε πρώτο, με την παρουσία του προεδρείου του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταμέτρησης. Μετά από πολύωρη συζήτηση και την αρνητική ψήφο των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων, το Δ.Σ., ενέκρινε την εισήγηση του Διευθύνοντα Συμβούλου με την δέσμευση του κ. Μπάρδη για πάγωμα των διαδικασιών ανάθεσης μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην καταμέτρηση, δεν ξεκίνησαν τελευταία.
Οφείλονται αποκλειστικά στην, επί σειρά ετών, αδιαφορία των διοικήσεων για την μείωση του προσωπικού της καταμέτρησης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία πρόσληψη καταμετρητή έγινε το 1995, ενώ από τότε έχουν συνταξιοδοτηθεί δεκάδες συνάδελφοι. Η μείωση του προσωπικού με την, παράλληλα, ραγδαία ανοικοδόμηση και αύξηση των μετρητών, υποχρέωσε τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε έκτακτες καταμετρήσεις από το υπάρχον προσωπικό, χωρίς να λύνεται οριστικά το πρόβλημα.
Η μνημονιακή πολιτική της περιβόητης «περικοπής του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ», οδήγησε την σημερινή διοίκηση, στην εξωφρενική απόφαση για αναδρομική παρακράτηση και μη καταβολή των δεδουλευμένων Ιουλίου-Αυγούστου, με αποκορύφωμα την πρωτοφανή εντολή της διοίκησης, η πρόσθετη απασχόληση (έκτακτες καταμετρήσεις) να γίνεται χωρίς αμοιβή!!! 

Εκ των υστέρων κρίνοντας, από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, προκύπτει ότι η διακοπή του προγράμματος των επ’ αμοιβή έκτακτων καταμετρήσεων, η εντολή για ημερήσια απασχόληση έως και 550 μερίδες (διπλάσιος όγκος δουλειάς), η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπορούσε να γίνει δεκτή, αποσκοπούσε στο να μείνουν εκατοντάδες βιβλία αμέτρητα, έτσι ώστε υπό το βάρος της απώλειας εσόδων να δικαιολογηθεί η απευθείας ανάθεση της καταμέτρησης σε εργολάβο.
Ο παραπάνω συλλογισμός προκύπτει αβίαστα από την εισήγηση Μπάρδη στο Δ.Σ. της εταιρείας, όπου ψευδώς αναφέρεται ότι η καθυστέρηση στην ανάγνωση των βιβλίων οφείλεται στην… «αποχή των καταμετρητών από την εργασία τους»!
Μάλιστα ο ίδιος ψευδής ισχυρισμός, περί «αποχής» των εργαζομένων, και όχι η σκόπιμη (;) έλλειψη προσωπικού, χρησιμοποιείται στην ίδια εισήγηση για να προετοιμαστεί το έδαφος (προκήρυξη σχετικής μελέτης) για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της καταμέτρησης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο Σύλλογος, έστω και την τελευταία στιγμή και παρά την φανερή σκοπιμότητα της διοίκησης να καταφύγει σε εργολάβο, θα συμμετάσχει στην υπό σύσταση ομάδα εργασίας, με σκοπό να προτείνουμε λύσεις άμεσα υλοποιήσιμες, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και προς όφελος της εταιρείας.
Μετά την αναστολή των στάσεων εργασίας που είχαμε προκηρύξει, καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική εγρήγορση.
Σύντομα θα κληθούμε σε γενική συνέλευση προκειμένου να συζητήσουμε τις εξελίξεις από τις εργασίες της επιτροπής, την πορεία της νομικής μας παρέμβασης για τα δεδουλευμένα, βασισμένοι στις ομόφωνες αποφάσεις των πρόσφατων συνελεύσεών μας για ενωτική και αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.


Για το ΔΣ του Συλλόγου Καταμέτρησης

              Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γενικός Γραμματέας
           Αλέκος Μερσινιάς                                                   Νίκος Βελαώρας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου